För att minska risken för långtidsbehandling med opioider vid icke-cancerrelaterad smärta är det viktigt att optimera doseringen vid behandling av akut smärta. Tre till fem dagars behandling är ofta tillräckligt. Detta Kloka råd bygger på klinisk erfarenhet och är i linje med de amerikanska riktlinjerna från CDC [1] som anger att opioidbehandling vid akut smärta kan avslutas inom tre dagar.
Akut smärta kan ofta behandlas utan opioider. I de fall då diagnosen och svårighetsgraden av smärtan bedöms kräva opioidanalgetika bör den lägsta effektiva dosen av kortverkande opioider väljas. Antalet förskrivna tabletter på recept bör inte överstiga den mängd som behövs under den akuta behandlingsperioden, som för flera akuta smärttillstånd är cirka tre dagar. Flera internationella riktlinjer avseende ordination av opioidanalgetika vid akut smärta förespråkar en opioidförskrivning under högst tre dagar [1-5]. I sällsynta fall är det motiverat med en längre behandlingsperiod [6,7].
Fysiskt opioidberoende uppkommer redan efter några dagars användning av opioider. Genom att såväl begränsa antalet dagar då opioider ordineras som att individuellt titrera den lägsta effektiva dosen är det möjligt att undvika behovet av nedtrappning på grund av abstinens-symtom.
Även vid postoperativ smärta, kan opioidbehandling ofta avslutas inom tre dagar. Mera omfattande kirurgi kan motivera behandling med opioidanalgetika under upp till sju och i undantagsfall upp till fjorton dagar [7].
Expertgruppen avråder från att förskriva opioidanalgetika i förebyggande syfte ifall att smärtan skulle pågå längre tid än förväntat. I så fall bör en ny bedömning göras. Långverkande opioidanalgetika rekommenderas inte vid akut smärta eftersom den längre halveringstiden och längre effektdurationen ökar risken för biverkningar.
Detta Kloka råd bygger på klinisk erfarenhet och är i linje med de amerikanska riktlinjerna från CDC [8] som anger att opioidbehandling vid akut smärta kan avslutas inom tre dagar.
Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för smärta och reumatiska sjukdomar
Källa
Senast ändrad
Viss.nu
Nervsystemet och smärta
Publicerat
2020-12-29
Detta är ett av
2021 års Kloka råd
De Kloka råden utgår från medicinska områden där det finns stora möjligheter att förbättra läkemedelsanvändningen. Råden har tagits fram av Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupper inom olika terapiområden.